Η     Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α   Τ Η Σ  Ε Ν Ω Σ Ε Ω Σ

   Η  Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας – Χορόσκιοϊ και Περιχώρων Καταγομένων ιδρύθηκε το 1954 από πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς και έχει έδρα της τη Νίκαια του Πειραιά.

 Tο Σωματείο αναγνωρίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 1228/55 Απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιώς και το συμπληρωμένο και ανανεωμένο Καταστατικό εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 843 / 03 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς.

  Το Σωματείο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και  φέρει  την επωνυμία «Ένωσις Μαγνησίας Μ. Ασίας, Χορόσκιοϊ και Περιχώρων Καταγομένων». 

  Μέλη της Ενώσεως  είναι οι πρώην κάτοικοι της πόλεως Μαγνησίας της Μ. Ασίας, του Χορόσκιοϊ και των περιχώρων καθώς και των απογόνων τους που κατοικούν στη Νίκαια, την Αθήνα, τον Πειραιά και τους γύρω Δήμους, στην Ελληνική Επικράτεια και στο Εξωτερικό.

  Σκοπός της Ενώσεως είναι:

1] Η προσπάθεια διατήρησης και συνέχισης των μικρασιατικών πατροπαράδοτων ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Μαγνησίας, του Χορόσκιοϊ και λοιπών περιχώρων, 2] Η άνοδος του μορφωτικού, πνευματικού, πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών, ιδιαιτέρως δε, των νεωτέρων γενεών.                                                                           

  Προς επιτυχία του επιδιωκόμενου σκοπού η Ένωση, βάσει το Καταστατικού της δύναται να χρησιμοποιεί τα παρακάτω μέσα: 1]   Τέλεση εορτών, πανηγύρεων, εκδηλώσεων, παραστάσεων, εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, 2] Υποτροφία, κάθε χρόνο, σε μαθητή ή μαθήτρια Γυμνασίου ή Λυκείου, οι οποίοι θα έλκουν την καταγωγή τους ( από τον πατέρα ή την μητέρα ή και από τους δύο) από την Μαγνησία της Μ. Ασίας, το Χορόσκιοϊ και τα περίχωρα και που θα παρουσιάσουν εργασία σχετική με τους σκοπούς της Ενώσεως, 3] Η οργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, θεατρικών παραστάσεων, εκδόσεων: εφημερίδος, βιβλίων, περιοδικού, εντύπων, cd παραδοσιακής μουσικής (μικρασιατικής και της λοιπής Ελλάδος), ντοκυμαντέρ και λοιπής έντυπης και ηλεκτρονικής εκδόσεως, δημιουργία ιστοσελίδας, 4] Η ίδρυση και λειτουργία Πνευματικού Κέντρου με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Ενώσεως Μαγνησίας Μ. Ασίας – Χορόσκιοϊ και Περιχώρων Καταγομένων» περιλαμβάνοντος: α] Γραφείο της Ενώσεως, β]  Βιβλιοθήκη, γ] Μορφωτικό Τμήμα : συλλογή ηθών, εθίμων μικρασιατών, έρευνες, φωτογραφίσεις, videoσκοπήσεις, υποτροφίες, προκηρύξεις διαγωνισμών, αθλοθετήσεις, δ] Φιλανθρωπικό Τμήμα, ε] Καλλιτεχνικό Τμήμα: παραδοσιακών – σύγχρονων χορών, χορωδίες, εικαστικό, θεατρικό, εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων.  

                                         ***************************************************

         Το πρώτο Πρακτικό της Ενώσεως

     φέρει την ημερομηνία : 15 – 7 – 1954 και έχει ως παρακάτω:

«…Οι εκλεγέντες διά το προσωρινόν Δ. Σ. συνέρχονται εις Σώμα κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας ως ακολούθως: Πρόεδρος: Γ. Καζάκας ( εκλεγείς διά κλήρου κατόπιν ισοψηφίας του μετά του κ. Κ. Τρίγκατζη ) – Αντ/δρος: Π. Δεσποτόπουλος – Γεν. Γραμματεύς: Ιουλ. Κασιμάτη – Ταμίας: Αγ. Κοντορόζης και Σύμβουλοι: Κ. Τρίγκατζης, Εμμ. Τσεγγελής, Α. Μιναρετζής, Γαλ. Αμπατζόπουλος, Σ. Μπαϊρακτάρη, Ελ. Ουζούνογλου, Α. Κουτροπούλου, Γ. Ράλλη, Αγγελ. Καλλιοντζόγλου.Λύεται η συνεδρίαση περί ώραν 12ην μεσημβρινήν.» 

   Από τους πρώτους στόχους της Ενώσεως ήταν  η εγγραφή μελών, η οικονομική υποστήριξη σε μέλη της που είχαν ανάγκη, η προσπάθεια για ανέγερση ιερού ναού στην μνήμη της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας και του Αγίου Αθανασίου ( μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες και αφού εξοικονομήθηκε οικόπεδο από δωρεά στη Νεάπολη, εγκρίθηκε για ενοριακός ναός από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Μητρόπολη Νικαίας ( μετέπειτα) και την Νομαρχία, τελικά η ανέγερση του ναού δεν επιτεύχθηκε, επειδή το οικόπεδο διχοτομήθηκε για την διάνοιξη οδού), η συμμετοχή στις κοινές συσκέψεις και εκδηλώσεις και τελετές των Μικρασιατικών Συλλόγων, του Δήμου και της τοπικής Εκκλησίας η προσφορά στον κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό τομέα.  

   Το 1978 η Ένωσή μας απέκτησε την «ΦΩΝΗ » της, την τριμηνιαία εφημερίδα  που ίδρυσε και διηύθυνε έως και τον Ιούνιο του 1991( οπότε και έφυγε ξαφνικά από κοντά μας) ο Πρόεδρος Κώστας Τρίγκαντζης, δημοσιογράφος και λογοτέχνης. 

   Η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» εκδίδεται, ανελλιπώς, έως σήμερα. 

   Η Ένωση μας συμμετείχε στην Συντονιστική Επιτροπή Προσφυγικών Σωματείων, που συγκροτήθηκε το 1982 προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος των 60 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, με εκπρόσωπο την Γεν. Γραμματέα, τότε, κυρία Αρχοντία Παπαδοπούλου.

  Η Συντονιστική αυτή Επιτροπή οδήγησε τον Προσφυγικό κόσμο στο Πανελλήνιο Προσφυγικό Συνέδριο της Θεσ/νίκης του 1984. 

Είμαστε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Ο.Π.Σ.Ε. ( που ιδρύθηκε, κατά το Πανελλήνιο Προσφυγικό Συνέδριο της Θεσ/νίκης στις 3 – 12 – 1984) και από τότε έως και το 2000 την Ένωση εκπροσωπούσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Π.Σ.Ε. η Γεν. Γραμματέας ( και Πρόεδρος από τον Οκτώβριο του 1991) κυρία Αρχοντία Παπαδοπούλου, η οποία το 2000 απέσυρε την υποψηφιότητά της από τις αρχαιρεσίες της Ο.Π.Σ.Ε.

 Η Ένωση μας είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της  Διασωματειακής Ένωσης του Εθνικού  Μουσείου της Ανατολής ( Ε. Μ. Ε. Α.) και η Πρόεδρος μας υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του από το 1984 έως και το 1992 οπότε και παραιτήθηκε. 

 Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας παρά την 53χρονη συνεχή δράση της δεν έχει  αποκτήσει ιδιόκτητη Στέγη και δεν μπορεί να αναπτύξει τις δραστηριότητες της.

Για τον σκοπό αυτό παρακαλεί τα μέλη και τους φίλους της να την ενισχύσουν.                                                    

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως: 

  Πρόεδρος:         Αρχοντία Παπαδοπούλου

Αντ/δρος:          Γεώργιος Λαφαζάνης

Γεν. Γραμματέας:   Αντώνιος Παπαδόπουλος

Ταμίας:                   Αγησίλαος Κοντορόζης

             Μέλη:  

       Παρθενόπη Αδαμοπούλου,     Αντώνης  Βλέσσας,  

          Ελένη Δημητριάδου,         Αγγελική Τανισκίδου,           

                              Βασίλειος Τσιτμής.  

                   

                         Εξελεγκτική Επιτροπή                

                       Αναστάσιος Μαλλινάκης    

                  Θρασύβουλος Μαραγκόζογλου           

                     Καλλιόπη Ράλλη  –  Τσιτμή

Advertisements